Cantina di Cesena

De wijnboeren die hun druiven aan de sociale onderneming Cantina di Cesena leveren hebben over het algemeen kleine stukken land waar ze de druiven verbouwen. In totaal hebben de wijnboeren bij elkaar zo’n 350 hectare grond. De druiven groeien in de regio van Cesena en Bertinoro. Deze regio in Emilia-Romagna kent een lange traditie van wijn drinken. Bertinoro betekent: drinken in goud. Tijdens de Romeinse periode werd hier al wijn gedronken.

De boeren komen de druiven met een motor, Piaggio of een kleine truck brengen. Eén van de 250 wijnboeren die hun druiven aan Cantina di Cesena leveren is een vrouw, hiernaast te zien op de foto. Het is behoorlijk uniek in Italie om een vrouwelijke wijnboer tegen te komen. 

De coöperatie bestaat al sinds 1933 en produceert momenteel 400.000 flessen per jaar. Op het gebouw van Cantina di Cesena zijn zonnepanelen geplaatst, die produceren momenteel 100.000 kwH per jaar.

 

Hieronder zie je hoe het suikergehalte wordt gemeten in de druivenoogst. Hoe hoger het aantal suikers, hoe meer er kan worden omgezet in alcohol.